Обратна връзка |  Версия за хора с увреждания |  Български | English
Търсене в сайта  Търсене
Skip Navigation LinksНачало   Пресцентър   Новини

Министър Кралев участва в кръгла маса по проблемите на зависимите в България

13.09.2019

ID__0014.JPG ID__0057.JPG ID__0129.JPG ID__0159.JPG

    Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в неформална кръгла маса по проблемите на зависимостите в България, която се проведе в Национална футболна база „Бояна“. 
    Целта на кръглата маса е изграждане на по-добра комуникация и сближаване между различните правителствени и неправителствени организации, обмяна на международен опит, набелязване на добри практики в превенцията и лечението на зависимости. 
    В изказването си, министър Кралев акцентира върху работата на ММС в борбата със зависимостите сред младежите чрез Националната програма за изпълнение на младежки дейности. В програмата са заложени проблемни теми като агресивното поведение и различните форми на зависимости сред младите хора на възраст от 15 до 29 години. 
    Тази година усилията са насочени към превенция на зависимости от модерните технологии като смартфони, таблети, игри и други. За част от младите хора технологиите водят до пристрастяване, равносилно на наркотични зависимости. 
    “Спортът е един от основните инструменти за превенция. Борбата със зависимостите сред младите хора е приоритетна тема в дейността на Министерството на младежта и спорта. Една от основните ни програми, с бюджет от 2 милиона лева годишно, е Национална програма за изпълнение на младежките дейности. В нейната същност тя представлява реално противодействие на агресията и всичките видове зависимости чрез реализиране на различни дейности”, заяви Кралев пред участниците в кръглата маса. Министър Кралев призова организациите, борещи се с проблема, да кандидатстват със свои проекти към програмата, за да получат финансиране, с което да подпомагат своите дейности. 
    Кралев подчерта, че по програмата са достигнати близо 1 милион млади хора от цялата страна, реализирани са над 300 кампании и са проведени над 500 кампании, които имат за цел запознаване на младите с различни спортове. В дискусията се включиха зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, зам.-изпълнителен директор нас БФС Антон Попов, ръководители на организации, занимаващи се с превенция, лечение и психосоциална рехабилитация на лица с алкохолна и наркотична зависимост в България, както и сродни организации гости от Гърция, Северна Македония, Украйна, Русия и Словакия, представители на министерството на здравеопазването, на националния център за обществено здраве и анализи, Българска православна църква, Български футболен съюз, представители на младежки организации. 
    Кръглата маса беше част от шестото издание на футболния турнир „6:0 за хората“, който се проведе на Национална футболна база „Бояна“. Организатори са Фондация “Училище за живот” и сдружение “Реванш”, с подкрепата на Български футболен съюз и Столична община.

 
Този WEB портал е създаден в рамките на Проект „Модерни практики и иновативно обслужване в сферата на младежкото развитие и спорта”, финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд”
©2019 Министерство на младежта и спорта